noiembrie 04 2020 0Comment

CONSTITUIREA REȚELEI CLUSTERELOR DE IT DIN ROMÂNIA IT – RO

Clusterele de IT din România, membre CLUSTERO își unesc puterile și crează o alianță prin constituirea unei rețele, cu acoperire pe întreg teritoriul țării, care are scopul de a avea o reprezentare a acestui domeniu la nivel înalt, dar și pentru a crea un cadru colaborativ, inovativ și informativ, prin care clusterele de IT aderante își pot dezvolta și pune în valoare activitatea. Clusterele de IT care au semnat acest parteneriat au în componență un număr total de 566 companii membre (startup-uri, IMM-uri și întreprinderi mari), care însumează  aproape 20.000 de angajați. Coordonarea rețelei este asigurată în momentul de față de către un comitet format din câte un reprezentant al fiecărui cluster, primul președinte al rețelei fiind Ionuț Țața din partea Clusterului pentru Inovare și Tehnologie. Secretariatul General va fi asigurat de către Transilvania IT Cluster.

În România, domeniul IT reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare, cu o pondere din ce în ce mai crescută în economia națională, depășind împreună cu sectorul tehnologiilor comunicațiilor 6% din PIB. Studiile arată că în perioada 2011-2016 s-au înregistrat cu 50% mai multe firme cu profil informatic și până în 2023, specialiștii se așteaptă la o nouă dublare a acestui număr. Putem  estima așadar, că numărul angajaților în IT reprezintă 3% din totalul salariaților români. Piața de IT în România este de 5 miliarde de euro, fiind un segment extrem de important în economia țării.

 

Astfel, motivele de mai sus, dar și altele,  au dus la necesitatea de creare a unei entități reprezentative, o voce puternică a acestui domeniu, cu reprezentarea tuturor regiunilor geografice ale țării. Totodată, misiunea rețelei IT-RO este să:

  • Stabilească un cadru formal de dialog între Guvern și rețea;
  • Susțină promovarea internaționalizării industriei de IT și sprijinirea companiilor românești de IT;
  • Creeze un cadru oportun pentru creșterea accesibilității politicilor publice pentru IMM-uri, start-up-uri, dar și pentru clustere;

 

Obiectivele majore  prioritare ale  rețelei IT-RO au focus pe:

  • Cooperare
  • Cercetare și inovare
  • Resurse Umane
  • Piață
  • Realizarea unei rețele electronice de comunicare

 

Rețeaua clusterelor de IT din România IT-RO are până în acest moment 9 membri: Transilvania IT Cluster, Clusterul pentru Inovare și Tehnologie – ALT – Brașov, Banat Software, Clusterul Inovativ Open Hub, INOMAR, ELINCLUS, ICT Oltenia, ICT Cluster Lower Danube și Smart Alliance Cluster.